samedi 4 avril 2015

En hälsning från Monsieur Jabbez

Jag skulle ju bara ut och köpa lite grönsaker!

Sedan hamnade jag mitt i en spännande loppmarknad, några klädaffärer, och i hamnen råkade jag hamna på en liten algerisk farbror, Monsieur Jabbez. Innan jag visste ordet av, satt jag och lyssnade på hans livshistoria, alldeles gratis. Jag var lite stressad, för jag behövde åka hem och laga mat, men man avbryter inte en bra historia! Jag önskar jag kunde berätta den för er, men dels är det inte riktigt respektfullt mot Monsieur Jabbez (jag glömde tala om för honom att jag har en blogg), dels är den alldeles för lång. Men när jag hade hört den, fick jag intrycket att Monsieur Jabbez ville ge mig någonting värdefullt. Han hade gett mig en vacker historia, och lite av sin tid. Här ska ni få höra två guldkorn från honom:

”Man måste arbeta för att leva, mademoiselle. Inte tvärtom! Det finns så många människor som bara rusar på, bara för att tjäna pengar, som aldrig tar sig tid för att leva, för det som verkligen betyder något. Att träffa en vän. Att äta en superb cous-cous. Att ta en promenad. Familjen! Låt mig berätta om den gången …”

”Man måste ge åt andra, mademoiselle, speciellt av sin tid. Det är det bästa sättet att leva. Om du ger, det är då du får tillbaka. Glöm aldrig det! Glöm aldrig ta dig tid för att leva!”

”Nej då, monsieur Jabbez.”

Well, you heard the man.
 
På grönsaksmarknaden i Noailles. Hur fint som helst! 

Jag kom hem fyra timmar senare, med en Alexandre Dumas i fantastiskt skick, färska grönsaker, presenter till de där hemma och färsk livsvisdom. Lite rikare, alltså.

mercredi 1 avril 2015

Reaktioner på fattigdom

Jag kommer ihåg första gången jag såg någon som tiggde på gatan. Jag var 14, och vi var i Stockholm på klassresa. Innan Gröna Lund fick vi ströva omkring lite själva, och där, på shoppinggatan, stod en kvinna med sin lilla bebis, alldeles tyst, och tiggde pengar. Jag undrade lite vad hon gjorde där …? Varför tog ingen hand om henne?

Det här är ganska ovanligt, eller hur? Vi har inte haft någon speciellt extrem fattigdom i Sverige på typ femtio år. Därför känns det så ovant och konstigt nu när EU-migranter kommer för att söka lyckan i Sverige. Det är svårt att förstå hur dåligt människor faktiskt har det. Det gav mig lite av en tankeställare, när jag upptäckte det. Lyssna på den här låten, så förstår ni lite grann.

Heaven is a place
Where mothers don’t have to cry for their babies,
Wondering if they’ll live to see sixteen,
Fighting in the street for some money,
Wondering if they’ll ever make ends meet.
Heaven is a place that everyone dreams of,
Filled with kindness, flowing with the real love.
One day I’m gonna climb those golden stairs.

Marseille är en härlig stad, men här är det faktiskt ännu värre. Här finns några av Frankrikes rikaste, och några av Frankrikes fattigaste. Det är många som tigger på gatan. Inte bara missbrukare och EU-migranter, som man kan förstå, men också studenter, eller äldre, eller stora barnfamiljer, eller papperslösa, som inte har råd att leva någon annanstans. De är väldigt olika, alla har sin grej. En del spelar olika instrument, en del har hundar, en del sitter helt stilla och diskret, andra står på gatan och försöker få igång samtal med folk, ungefär som telefonförsäljare.


Den här mössan tillhör Mr X och Y, som helst vill förbli anonyma. Men de var hur glada som helst när jag frågade om jag fick ta kort, för att visa mina vänner i Sverige hur det är i Frankrike. -De ville vara med på kortet! Fast inte på internet. Och det respekterar vi.

Sedan har vi de som har det lite bättre. De har råd med hyra för en lägenhet, men är alltid försenade med sina räkningar, och när det nödvändigaste är betalt har de knappt 30kr/dag/person i hushållet att leva på. Om man bor i Tredje Arrondissementet, kan man då komma till kyrkan där jag jobbar och få köpa ett ”matpaket” väldigt billigt. Andra dagar har vi loppis i kyrkan, eller bara öppet hus, där vi bjuder på en kopp te och några kakor till de som vill titta in och prata en stund. Det handlar inte bara om att hjälpa de här människorna praktiskt – de är våra vänner och våra grannar, och vi vill gärna umgås med dem. Sprida lite glädje, knyta kontakter.

Det berättas om en nunna som, frustrerad över den fattigdom hon såg runt omkring sig, frågade Gud varför han inte gjorde något åt det här. Gud svarade: ”Jag ser allt, och jag håller med dig. Därför skapade jag … dig.”

Jag är bara en person, och jag är inte stenrik direkt. Men istället för att bli frustrerad över allt jag inte kan göra, tänkte jag försöka göra något i alla fall. Så, hur reagerar du på fattigdom? Jag bjuder på te och kakor.





PS.
Det finns många olika sätt man kan hjälpa till på! Några kronor i Unicefs gåvoshop kan rädda liv. Jag har en vän som brukar gå ihop med sin släkt och köpa en get till någon på julafton. (Vi gillar getter. Det kan vara starten på ett litet familjeföretag någonstans i världen!) En macka till en tiggare kostar max 20 kronor. Och det finns många frivilligorganisationer i alla städer, som vet vad som behöver göras och som har bra idéer – prata med dem!







PPS.
Några tips: det är roligare och lättare att göra något tillsammans med andra. Tänk litet och enkelt, åtminstone i början – om du tänker för stort, kanske du inte orkar fortsätta. Vad du än gör, ha inte dåligt samvete. Det kan vara en av de sämsta drivkrafterna som finns! Tänk istället att allt du gör räknas. Minsta lilla sak är ett meddelande till resten av världen: fattigdom är ovärdigt för människor, och jag vill göra något åt det.