vendredi 8 mai 2015

"En kopp te?" eller Det stora i det lilla

Det är inget glamoröst jobb, att vara praktikant. Det finns alltid såna där morgnar när det är lite segt att gå upp … Vad man än gör, kommer det alltid finnas vardag och rutin.

På torsdagar i kyrkan brukar vi alltid ha ett litet café. Vi öppnar dörrarna (eller folk kommer och ringer på dörren, om det är kallt), och bjuder in folk på lite te och kakor. De flesta som kommer är vänner till mina handledare, som tittar in en liten stund och hälsar på, ser till så att de mår bra! Det är liksom ett tillfälle att sitta ner och bara vara … det är inget annat som måste göras samtidigt. Vi har tid att bara umgås, på riktigt.(Visst låter det fint?) Ibland kommer det också människor som är nyfikna på oss, eller som inte riktigt är vänner, men som är på god väg att bli det.

På en eftermiddag kanske det kommer fem människor.

Den här torsdagen stod jag just och lade upp kakor. Väntade på vattenkokaren. Det var ganska enkelt, verkade inte superviktigt. Vad spelade det för roll om vi bjöd folk på te eller inte, liksom?

Innan vi började kom Marie, en kvinna från kyrkan. Hon ville vara med och hjälpa till! Det var så fint av henne. Jag visade henne var allting fanns, berättade vad vi brukade göra … allt det som jag just har berättat för er, förutom det sista, förstås.

Och sedan öppnade vi dörrarna. En ung tjej kom förbi, och visade stolt upp sin lilla flicka på några månader! En amerikanska kom också förbi, nyfiken på vad vi gjorde här? Varför gjorde vi det? En man, som nog var lite ensam, var glad av få sitta och prata politik en stund. Vi lade upp fler kakor. Och sedan kom en kvinna som … ja, hon sa i alla fall att det här var veckans höjdpunkt för henne. Tillslut satt vi där, min handledare, jag, Marie, amerikanskan och den här kvinnan. Ett gäng kvinnor som drack te tillsammans och pratade om allt mellan himmel och jord, mellan skratt och tårar.


Det är inget glamoröst jobb, att vara praktikant, och det är ingen stor grej, att servera te. Men de små sakerna vi gör av ren rutin, gör de stora sakerna möjliga. T ex: en praktikant från Sverige gör sitt jobb = en kvinna i Marseille har den bästa dagen på hela veckan. Jag tror vi behöver komma ihåg det, att se det stora i allt det lilla vi gör, så att vi förstår varför det är så viktigt att vi fortsätter!

De små sakerna kanske inte ser så viktiga ut, men de gör de stora sakerna möjliga.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire